Bedrijventerrein Borchwerf II logistiek centrum voor Fashion Retail

CEVA Logistics - 1Bedrijventerrein Borchwerf II is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een centrale locatie voor de doorvoer van mode en mode-artikelen, met onder meer de grote gevestigde concerns USG en PVH. Eerder dit jaar werd bekend dat opnieuw een groot kledingbedrijf zich hier gaat vestigen. Cluster Manager CEVA Logistics Michiel van Boxtel: “Toen wij ons distributiecentrum vestigden op Borchwerf II in 2009, deden we hier eerst de logistiek voor Aktie Sport. Daarna kwam Primo erbij en toen Perry Sport; dat zijn allemaal brands van USG, waar we sinds 2003 de logistiek voor verzorgen in Nederland en België. Sinds vorig jaar doen we vanaf Borchwerf II ook de logistiek voor het Japanse Uniqlo naar Engeland, Duitsland, Frankrijk en Rusland. Dit bedrijf behoort tot de vier grootste fashion retailers ter wereld. Er zijn op dit moment al 23 winkels in Europa en in de komende jaren zal Uniqlo een enorme groei gaan doormaken. CEVA Logistics behoort tot de grootste logistieke dienstverleners in de wereld. Wij beschikken over alle benodigde certificeringen en werken lean in logistieke processen. Waar nodig sluiten we de keten via Airfright Security of andere douane standaardiseringen, zodat we onze mondiale logistieke processen efficiënt kunnen afhandelen.”

Fashion Retail volop in verandering
De supply chain voor de fashion retail verandert voortdurend. Michiel van Boxtel: “Inmiddels wordt in de mode elke zes weken de collectie vernieuwd. De logistieke verschillen zijn groot: in het piekseizoen hebben we dubbel zoveel ruimte nodig. Dan draaien we zeven dagen per week in ploegendienst met veel uitzendkrachten. Buiten het piekseizoen werken we met onze vaste medewerkers. In de ene periode kunnen we 2.000 orderlijnen per dag hebben voor een klant en in de andere 26.000. Dat is meer dan tien keer zoveel, dus dat vraagt om de nodige flexibiliteit in de bedrijfsvoering. Los van de seizoensveranderingen hebben we in de mode artikelen die uitverkocht raken omdat ze boven verwachting worden verkocht. Daarvan wil je dan snel meer hebben en dat moet eerst elders in de wereld bijgemaakt en daarna hier naartoe gebracht en verwerkt worden. Ook dat is een logistiek proces dat we bij CEVA Logistics inregelen voor onze klanten.”

Logistiek proces twee keer per jaar op de schop
Binnen de wisselende logistieke volumes in de fashion retail richt CEVA zich op de kwaliteit van het werk en de borging van de afspraak met de klant. Michiel van Boxtel: “Daarnaast richten we onze aandacht op de tijd tussen de bestelling van de consument en de levering: de leadtime. Het terugdringen van deze leadtime leidt ook tot aanpassing van de logistieke structuur in de modewereld. Zo verandert de logistieke structuur voor fashion retail snel en voortdurend: twee tot drie keer per jaar gaat alles op de schop en regelen wij het gehele logistieke proces opnieuw in. Door de kooppatronen die samenhangen met kortere seizoenen ontstaan meerdere transactionele ketens, met een overloop in afzet. Hierdoor lijkt het werk constanter te worden en dat voelt als een plezierige ontwikkeling. Van traditionele e-commerce wordt nu omgeschakeld naar omnichannel e-commerce, waarbij winkels in de traffic worden betrokken (met o.a. ‘click & collect’ concepten). Ook kunnen e-commerce aankopen vanuit plaatselijke winkels worden verstuurd. Al deze ontwikkelingen leiden tot nieuwe aanpassingen in de logistieke structuur.”

Distributiecentrum CEVA Logistics in Top 2 van Nederland
CEVA Logistics op Borchwerf II werd vorig jaar genoemd in de top twee van de meest veilige warehouses in Nederland. Michiel van Boxtel: “De natuurlijke neiging bij bedrijven is om te focussen op interne processen. Belangrijker is hoe de klant de prestatie beoordeelt: als je een mooi proces hebt ingeregeld dat niet overeen komt met de verwachting van de klant, heb je niets bereikt. LEAN gaat erover om te doen wat de klant belangrijk vindt. Wij hebben een LEAN programma waar onze organisatie strikt naar leeft. Mede door ons LEAN programma hebben wij efficiënte processen en daardoor kunnen we onze dienstverlening scherp aanbieden. Bedrijventerrein Borchwerf II is voor ons een prima vestigingslocatie. Wij zitten hier dicht bij de belangrijke zeehavens en luchthavens. Het verkeer over de weg stroomt goed door met goede achterlandverbindingen. Kortom: de bereikbaarheid is hier goed, net als de uitstraling van het terrein. Onze vestiging op Borchwerf II is voor ons een showcase site, waar we onze klanten graag ontvangen.”