AVD Holland: wereldwijd kracht overbrengen in mechanische systemen

Advies voor Drijfwerken (AVD Holland) is een zelfstandig ingenieursbureau dat van oorsprong actief is in de baggerindustrie. Directeur Michiel van Eekelen: “Het gaat bij ons om krachtoverbrenging in mechanische systemen. Wij leveren geen afzonderlijke baggermolens, ook geen afzonderlijke motoren; wel de manier waarmee deze aan elkaar worden gekoppeld. Zo ontwerpen we vanuit de ervaring die we hebben opgedaan in de afgelopen 40 tot 50 jaar vernieuwende aandrijftechnieken die functioneren onder de zwaarst denkbare avd-holland-huta_14_self-propelled_cutter_suction_dredger_at_work_loresomstandigheden over de hele wereld. In eerste instantie richtten we ons op de baggerindustrie, maar al vroeg bleek onze engineering ook prima toepasbaar in de offshore, andere industrieën, de kranenbouw en op vissersschepen. Nog steeds komt 60% tot 70% van onze omzet uit de baggerindustrie. Van oudsher werken we wereldwijd voor onder meer Royal IHC, Boskalis en Van Oord en doen we zaken tot in het Midden-Oosten, China, Australië en Amerika. Wat doen we concreet? Wij leveren projectengineering, verkoop- en technisch advies voor industriële remmen en schakelbare koppelingen, elastische, flexibele en tandkoppelingen, kraancomponenten en industriële weegapparatuur.”

Vernieuwing en productietoename
AVD Holland richt zich op vernieuwing en productietoename. “Het gaat om steeds hogere koppels en toerentallen. Daar michiel-van-eekelen-avd-holland-kopiebedenken wij nieuwe toepassingen voor met flexibele koppelingen en indien nodig de bijbehorende remsystemen. Het aansturen van de koppeling gebeurt met ons in-huis ontworpen besturingssysteem. Dit stelt ons in staat om gebruiksgegevens op afstand te monitoren: de hoeveelheid slip, tractie, koppeling en de meting van externe factoren. Daardoor kunnen we adequaat reageren op veranderende omstandigheden. De levertijd van systemen is bepalend in de huidige markt. Beslissingen worden veelal ad hoc genomen of laten op zich wachten. Daarna moeten wij snel en accuraat kunnen leveren en de belangen zijn altijd groot,” aldus Michiel van Eekelen. “Wij hebben een klein professioneel team en daardoor kunnen we snel reageren. In de scheepsbouw zijn over het algemeen jonge mensen aan het werk, de kennis is versplinterd en de meest actuele ervaring mist. Engineeringsproblemen lijken dan al snel onoplosbaar. Dat is het moment dat wij in beeld komen en dan bedenken we vanuit AVD Holland de juiste oplossingen.

Wij hebben overal in de wereld al snel een dialoog
De ontwikkelingen in de markt gaan snel. Michiel van Eekelen: “We werken veel voor buitenlandse bedrijven verspreid over de hele wereld, die ons op allerlei manieren weten te vinden. In Azië is men zes uur eerder wakker en in Amerika zes uur later. Dat betekent dat we hier op Borchwerf II op een werkdag na 14.00 uur minder berichten uit Azië ontvangen en dat daarna de eerste berichten uit Amerika binnenkomen: dat wisselt elkaar mooi af. En wij houden rekening met elkaars tijdzones. Zo zijn we bij onze leverancier in Amerika de eerste die een antwoord krijgen aan het begin van hun werkdag, zodat wij op hetzelfde moment door kunnen aan het eind van onze werkdag hier. Het kan ook voorkomen dat we het vliegtuig moeten pakken om ter plaatse af te stemmen. Ineens kunnen we in het Midden-Oosten aan het werk zijn, in China of in Amerika. Het gaat steeds om andere culturen en andere werkvormen en dat vinden we prachtig. Wij zijn Nederlanders: overal in de wereld hebben we al snel een dialoog. “Wat is je idee, de achterliggende vraag en met welk voorstel kunnen we je van dienst zijn,” dat zijn onze vragen en zo komen we met klanten in gesprek in de praktijk van alledag, op internationale beurzen en ook via de nieuwe media en de telefoon. Wij ontwikkelen met verschillende componenten, kiezen de beste oplossing voor elke situatie en zijn niet afhankelijk van één leverancier. Wat de klant wil en nodig heeft: daar engineeren we steeds naar toe.”

Een inspirerend geheel
avd-holland-3“We werken met een jong team waarin iedereen zijn specialisme inbrengt en waarin we de krachten bundelen. AVD Holland heeft in Nederland zeven werknemers. Vijf daarvan zijn werktuigbouwkundige professionals. Het zijn allemaal originele denkers. Als we allemaal 25% van de markt kennen, dan kennen we samen 125 procent van de markt en zo vormen we met elkaar een inspirerend team. Er is een administratieve en een algemene medewerker en we werken allemaal ook intensief samen met vele mensen buiten de organisatie. De moedermaatschapij van AVD Holland is in België gevestigd. Dat is historisch zo gegroeid. Daar is de werkplaats gevestigd in Nijvel, direct onder Brussel. Hier werken tien man en in Nijvel worden de meeste van de toepassingen die we bedenken gemaakt of vermaakt. Onderdelen hiervoor betrekken wij vanuit Amerika, Spanje, Italië en Engeland.

Met elkaar de toekomst vormgeven
“Op Borchwerf II hebben we projectengineering, verkoop en advies in één organisatie en we zitten hier direct naast de snelweg tussen Rotterdam en Antwerpen, waardoor we snel kunnen schakelen. Door de crisis kregen we eigenlijk pas de nodige aandacht voor onze bedrijfsvoering. In de hoogtijdagen van 2006 tot 2008 hadden we eigenlijk te weinig contact met onze klanten en waren we te druk met het werk. We spraken niet over wat er zou gaan komen en over wat de toekomst is. Dat is veranderd. Nu hebben we nauw contact met onze klanten, zijn we constant in gesprek en geven we met elkaar de toekomst vorm. Met telefonisch contact kun je tien vragen meer stellen en wij zijn voor marktpartijen een interessante gesprekspartner: bij ons komen allerlei lijnen en nieuwe ontwikkelingen samen. avd-holland-2De nieuwe praktijkervaringen die we opdoen, kunnen we ook bij anderen toepassen. Dat maakt ons waardevol voor onze klanten. Onze organisatie is compact. Daardoor zijn we bewegelijk in de markt en kunnen we snel schakelen. Er zijn steeds oplossingen nodig en de vraagstukken vanuit de markt veranderen snel. Dat is tegelijkertijd voor ons het bijzonder mooie van dit vak: geen dag is hetzelfde.”

Borchwerf II voor ons de beste vestigingslocatie
“Tien jaar geleden waren we nog in Breda gevestigd, maar de kosten van het pand op Borchwerf II zijn aanzienlijk lager. Ook de ligging, het onderhoud, de ruimtelijke opzet: het is hier geweldig. Je bent zo op de snelweg, het rijdt altijd lekker door en binnen een half uur zit je in Rotterdam of Antwerpen of ben je met het vliegtuig onderweg naar verre bestemmingen. Voor onze organisatie is Bedrijventerrein Borchwerf II een prima vestigingslocatie.”

 

Spread the word. Share this post!